wijzijnerwegvan
in week 49...

'Vandaag werd het wel 22 graden:
's ochtends 11 en 's avonds 11' zo voegt één van de buren ons toe. Nou, daar kunnen we wat mee. Wel hebben we een leuke buurhond, een vriendelijke teckel, ze heet ... Mieke! Voor beide is het enigszins verwarrend, zo'n naamgenote. Dan wel de een, dan wel de ander voelt zich abusievelijk aangesproken.
We gaan weer een dagje naar Salou, en dit keer treffen we een heel andere stad aan dan anderhalve maand geleden. De stranden zijn uitgestorven, een heleboel winkels en restaurants zijn gesloten en alle beach-fun, zoals zeekano's, waterfietsen, strandtentjes, ligstoelen en parasols, ligt in de winterberging. We nemen onze lunch aan het strand, en wandelen het oude stadje in. Tien jaar geleden waren we hier ook, als uitvalsbasis om Barcelona te bezoeken, tijdens onze laatste vakantie in de tijd dat we nog werkten. En we moeten wel even zoeken, maar uiteindelijk vinden we het appartementengebouw terug waar we destijds verbleven!
Het Festa Major Immaculada, Maria's Onbevlekte Ontvangenis, wordt in Spanje groots gevierd, en ook in Cambrils wordt het Mariabeeld op een float geplaatst - een kleintje maar, wat door vier parochianen kan worden gedragen. Omringd door pastoor, misdienaars en andere kerkelijk hoogwaardigheidsbekleders trekt men in processie door de straten van het oude stadscentrum, voorafgegaan door van reuzenhoofden voorziene jongens en meisjes, cabezudos geheten, en de stadsreuzen, waaronder de koning en de koningin. In Nederland zijn we er niet zo mee bekend, met het reuzenvolk, maar in Europa, met name in Spanje en België, blijken er duizenden te wonen! Er loopt een folklore groep mee, die onderweg op gezette tijden een dansje maakt, en een fanfare voor de muzikale ondersteuning. En als de hele stoet weer veilig terug is op het kerkplein. komen de castellers! In Catalonië heeft elk stadje wel zijn castells ofwel menselijke piramides. Men probeert dan een kasteel van vijf tot negen lagen te bouwen, maar daarvoor zijn in Cambrils toch te weinig deelnemers. En drie verdiepingen is toch ook al heel wat!

>Home>