wijzijnerwegvan
in week 48...

We kopen houmous bij de Mercadona, een grote supermarktketen in Spanje, en bezien met enige verbazing het voedingsadvies op de verpakking, bestemd voor de consument. Voor een uitgebalanceerd dieet, zo lezen we, is het raadzaam om 2 tot 3 keer in de week groente te eten. We lezen het nogmaals, maar het staat er toch echt! Twee tot drie keer in de week groente! En over hoeveelheden wordt niets gemeld; twee maal in de week een schaaltje olijven bij de borrel moet dus voldoende zijn.
Het snoeien van de moerbeibomen op de camping zet zich met tomeloze energie voort, en deze week wordt onze caravan bereikt. Er zagen mannen rond in de takken, en onze lommerrijke plek wordt getransformeerd tot een zonovergoten woonst. En we moeten zeggen, ze ruimen alle rommel keurig weer op; geen moerbeitakje meer te bekennen, na afloop.
Het weer lijkt zijn winterdraai te hebben gevonden; tijd voor jassen, kruiken, grogs, warme chocolademelk en glühwein, ook hier in Spanje!
We krijgen nieuwe buren; Vlamingen, ditmaal. En tegen vier uur 's middags begint de buurman tegenover zijn caravan aan zeezijde een hele installatie op te bouwen, met driepoten, computers, camera's en allerlei minder makkelijk herkenbare apparatuur. Het raadsel wordt ontsluierd als wij belangstellend informeren, de man heeft als hobby astrofotografie! Deze vakantie worden objecten als Orion, de pleiaden en de paardenkopnevel op de gevoelige plaat gezet. De hele installatie is nodig om één bepaalde ster, stelsel of hemellichaam enkele uren te kunnen blijven volgen, terwijl er een serie opnamen wordt gemaakt. En de volgende nacht weer, en daarna opnieuw, een aantal nachten na elkaar. En al die beelden worden dan uiteindelijk samengevoegd tot één foto. Eentje maar, als resultaat van drie nachten fotograferen... En slapen, dat moet dan maar een ander keertje. We speuren en turen na deze inzichten met hernieuwde belangstelling naar het nachtelijk zwerk!
Op zondag schijnt de zon en doen we als de Spanjaarden: gehuld in dikke jassen, dassen en mutsen flaneren we over de boulevard: zien en gezien worden!

>Home>