wijzijnerwegvan
in week 35...

Elke maandag vanaf zes uur 's ochtends is het markt in Caussade. Op hetzelfde plein waar op zondagnacht nog de kermis was opgebouwd. En hoewel wij ervan uitgaan dat de markt vandaag wel elders zal plaatsvinden, blijkt dat een misvatting; kennelijk hebben de kermisgasten de hele nacht doorgewerkt om de marktlui hun vaste plek te laten behouden!
Anders dan in Nederland brengt iedere koopman hier zijn eigen kraam mee, wat steeds weer voor een bonte verzameling marktwagens, tafels, schragen, zeilen, doeken, stangen en touwen zorgt, waarbij we ons vaak afvragen hoe de marktmensen hun koopwaren droog kunnen houden als zich een stortbui boven het marktterrein ontlaadt. Het antwoord op deze vraag is waarschijnlijk, 'dus niet!'.
Een protestante kerk wordt in Frankrijk een tempel genoemd. Wij denken bij een tempel direct aan gigantische en eeuwenoude Griekse, Romeinse, Azteekse of Boeddhistische bouwwerken en die associatie past beslist niet bij het bescheiden negentiende-eeuwse kerkje dat in Nègrepelisse het etiket 'tempel' torst. Verder beroept het dorp zich op een laatmiddeleeuwse kerktoren - de katholieke kerk zelf is uit de negentiende eeuw en van binnen verrassend stijlvol beschilderd - en een heus kasteel uit de dertiende eeuw, dat jammer genoeg in de steigers staat.
Even verderop aan de Aveyron rivier ligt het middeleeuwse plaatsje Bioule. We verkennen de sfeervolle steegjes en vinden ook hier een 'kasteel', al lijkt deze burcht meer op een woonhuis. We treffen er enkele poezen; wat ons betreft een teken voor een gezond dorp. Een goed Frans dorp heeft katten!
Als we op zaterdag een avondwandeling door Caussade maken, schalt ons levende muziek tegemoet vanaf een terrasje. We ondervinden eens te meer dat de Engelse taal beter niet met een zware Franse tongval kan worden gezongen. En zeker niet als de oorspronkelijke zanger Mick Jagger heet...


>Home>