wijzijnerwegvan
in week 22...

Slechts één regenbui is er voor nodig; meteen verlaten honderdduizenden slakken in alle formaten en waarschijnlijk ook leeftijden de veiligheid van de dichtbegroeide bermen en begeven zich op de drukke rijbaan en naar een zekere ondergang. Welke van oorsprong vast wel logische drijfveer hen bezielt, blijft ons in ieder geval een raadsel.
In het weekend wordt voor de zevende keer op rij het historische festival Agde au Fil du Temps - Agde Door de Tijd Heen - gehouden. Een boeiend spektakel, vooral door het enthousiasme waarmee de inwoners van Agde zich hullen in kunstig gereproduceerde kledij uit voorbije tijden. De pleinen en straten van het centrum zijn ingedeeld in verschillende kwartieren; in het Middeleeuwse kwartier worden op het geluid van luit en fluit rijdansen vertoont, terwijl ridders uitgedost in stalen harnassen onder veelal mannelijke belangstelling uitgebreid uitleggen met welke slag- en steekwapens ze elkaar te lijf gaan. Het is warm en we kijken vol bewondering toe hoe de in gewatteerde jassen en stalen kurassen gestoken dorpelingen, met zwaarden en schilden toegerust, de strijd aangaan. Vermoeiend werk, ridder zijn!
Ook de Romeinen en de renaissance van Nostradamus worden uitgebeeld, maar wij zijn vooral gecharmeerd van de Belle Époque. Fraai uitgedoste dames en heren lopen een modeshow, drinken een glaasje anijs, wagen zich aan een dansje of flaneren elegant en hautain door de verzamelde mensenmassa. We kijken naar de sierlijke japonnen, hoeden en voiles van de dames en de chique jasjes, keurig geperste pantalons en zijden hoeden van de heren en vergelijken die met de uitdossingen van de toeschouwers: slippers, petten, korte of kniebroeken, T-shirts, hemden en sandalen in felle, vaak niet eens bij elkaar passende kleuren en patronen. Het puliek lijkt hier de komische noot te vervullen. Nee, het modebeeld is er beslist niet mooier op geworden, zo vinden wij. Misschien wel comfortabeler, en veel minder kleding, maar enige flair, nee...

>Home>