wijzijnerwegvan
in week 20...

Deze week is Mieke jarig, en dat vieren we met een dagje uit naar Sète, een nabijgelegen stadje. De unieke ligging aan de voet van een heuvel tussen het Meer van Thau en de Middellandse Zee, aan de monding van het Canal du Midi verhoogt de bezienswaardigheid, en de vele kanalen en bruggen hebben het stadje de bijnaam 'het Venetië van de Languedoc' bezorgd. Wij vallen met onze neus in de tentoonstelling ImageSingulières: verspreid over acht locaties in de stad exposeren een vijftiental fotografen hun werk. Boeiend en af en toe zelfs indrukwekkend.
In Agde is een Lidl-filiaal. Er zijn er zelfs drie, allemaal op loopafstand van de camping. Een waar Lidl-paradijs! En in één ervan staan wij bij de kassa te wachten om af te rekenen. We hebben net de boodschappen op de loopband gedeponeerd. Het is druk; er zijn twee kassa's, nummers 1 en 2, in gebruik en er staan zeker twaalf klanten achter elkaar te wachten. Dus wordt er een extra kassa geopend, nummer 7, en een vriendelijk meisje roept om dat kassa 7 nu ook in gebruik is. In het Frans, natuurlijk. Niemand reageert, iedereen blijft netjes in de rij staan. Een tweede oproep volgt en wederom zien wij niemand aanstalten maken om zijn winkelkar te verplaatsen. De nieuwe caissière komt nu achter haar kassa vandaan en wenkt, waarop één mevrouw aarzelend twee stappen in haar richting zet, met een volle winkelwagen. Maar zodra het Lidl-meisje terugloopt naar haar kassa keert de mevrouw resoluut ook weer terug, naar haar rij. Wij kijken het gebeuren verwonderd aan tot we beseffen dat álle klanten kennelijk buitelands zijn. En geen woord Frans verstaan! De vriendelijke caissière van nummer 7 blijft werkeloos achter haar kassa zitten ...
Het is dit weekend Nacht van het Museum, waarop alle deelnemende musea 's avonds geopend en gratis toegankelijk zijn. Nu heeft Agde twee musea, en om de toeristen niet te dwingen om te moeten kiezen heeft Agde twéé museumnachten. Op vrijdagavond kunnen we het Musée Agathois Jules Baudou, het museum voor kunst en volkstradities, bezoeken. We zien een werkelijk mooie collectie art nouveau meubelen, afkomstig van het Château Laurens. Verder worden kant en klederdrachten uit het begin van de 20e eeuw geëxposeerd, een flinke collectie modelschepen en wat de zeelieden zoal uit Azië en Afrika meebrachten, als souvenir, in de 19e eeuw.
Op zaterdag is het de beurt aan het Archeologisch Museum, het Musée de l'Éphebe. Het bezoek wordt verlevendigt door een dichter, muzikanten en pantomimespelers. Het bijzondere van de collectie bestaat uit een aantal uit zee en rivier opgeviste beelden, die we helaas niet mogen fotograferen. Hierdoor verloopt het bezoek wel wat sneller, en zijn we voor tienen alweer thuis.
En dat is mooi, want via internet kunnen we de finale van het Eurovisie Songfestival volgen. Iets waar we normaal niet over peinzen, maar met Anouk dus wel! Mooi hoor, Birds.
Zondag wandelen we naar Le Grau d'Agde, waar in het kader van het Cap Salsa festival onder grote belangstelling een les latin dance wordt gegeven, op het strand. Gezellig.
En daarna vinden we hem! Voor wie nog ooit naar Agde komt, hij zit op de Place de la République in Le Grau d'Agde. Hij heet La Grignotte. Met fikse voorsprong roepen wij hem uit tot de beste bakker van Agde! Zelfs het bruin brood (pain de la fôret!), wat toch geen Franse specialiteit is, is heerlijk!

>Home>