wijzijnerwegvan
in week 09...

Al eerder is het ons opgevallen: in de campingreceptie staat een grote hoedenstandaard met daarop geëtaleerd een dertigtal fraaie hoofddeksels waarbij ons vooral een vrolijk, roodgekleurde en in Schotse ruit uitgevoerde pet met pompon in het oog springt. Je zal er maar eentje hebben! Dat deze artikelen een zo prominente plaats innemen in de receptie van een camping komt ons ietwat vreemd voor totdat we ontdekken dat Alfredo, de campingeigenaar, tevens een in Castellón gelegen hoedenfabriek bezit! Toch prettig te weten dat vreemde combinaties wel degelijk logisch kunnen zijn!
Dit weekend wordt in Marina d'Or drie dagen lang een middeleeuwse markt gehouden. Blijkbaar een populaire activiteit, die we in de omgeving nog vaker tegen zullen komen. De kooplui hebben zich verkleed in wat moet doorgaan voor kleding van die tijd, er loopt een nar rond om de mensen te amuseren, bij enkele kramen worden oude ambachten als rietvlechten en houtsnijden gedemonstreerd en er is een roofvogelshow. Grootste blikvanger hier is niet de collectie uilen, arenden en valken maar een kat ter grootte van een uit de kluiten gewassen hond. Eerst denken we nog aan een speciaal ras, mogelijk een ashera, maar later raken we er van overtuigd dat het een lynx moet zijn geweest. Eén van de treurige, middeleeuwse gebruiken die we liever niet op een markt terug zien.
De gemeente Oropesa del Mar heeft een voor ons nieuw initiatief in het leven geroepen, de bomenroute. In een bij het Tourist Office te verkrijgen brochure zijn een viertal wandelroutes opgenomen, en op een plattegrond is aangeduid welke bomen je gaandeweg passeert. Ook zijn er nog wat aardige wetenswaardigheden over enkele soorten opgenomen. En al is het nu waarschijnlijk niet het juiste moment voor een dergelijke wandeling - alle loofbomen staan er kaal en gesnoeid bij - met een dergelijk overzicht kijk je opeens heel anders naar zo'n dorp. Na enkele straten ben je reeds geoefend; de peperboom, de moerbei, de varenpalm, de Canarische palm, de vijgenboom en de mispel worden al snel oude bekenden. Een idee wat navolging verdient!


>Home>