wijzijnerwegvan
in week 43...

Huub maakt ons weer blij met een bezoekje, deze week. We rijden naar Grignan en komen daar aan tijdens een plensbui. Het stadje is gedrapeerd over een heuvel en reeds van verre is het silhouet van het kasteel zichtbaar. We klimmen over de natte kasseien naar boven en maken een rondje om de kantelen. De voorgevel is onlangs gerestaureerd waarbij het roet van decennia is weggenomen en contrasteert opvallend met de nog zwarte zij- en achterzijde. Inmiddels is het droog geworden en voortjagende wolken zorgen voor onrustige maar boeiende vergezichten terwijl we de kasteeltuinen bezoeken.
Evenals vorige week rijden we op donderdag naar Nyons, naar de markt. Het blijft een gezellige mix van kooplui en kooplustigen, van typische marktwaren, de ene blikvanger volgt in hoog tempo de andere op, we komen ogen en tijd te kort... We nemen toch even de tijd om de Maria kapel te bekijken, een vroegere gevangentoren door een pastoor aangekocht en verbouwd tot een kleurrijke, helaas achter een ijzeren hekwerk verschanste, kapel.
Behalve om zijn levendige markt staat Nyons ook bekend als olijvencentrum; er is zelfs het museum van de olijf gevestigd. Bevonden we ons 20 kilometer terug nog uitsluitend tussen de druiven, hier bepalen de olijfbomen het landschap. We volgen gedrieën het Sentier des Oliviers, een route uitgezet over hellingen met olijfgaarden met borden vol olijfwetenswaardigheden. Wist je bijvoorbeeld dat er 5 kilo olijven nodig zijn voor 1 liter olijfolie? Dat is me een plukje...
We beklimmen met Huub de hellingen van de Mont Ventoux. Onderweg passeren we meerdere fietsers die zwoegend, hijgend, wel met kramp in de benen en in de laagste versnelling de Reus van de Provence willen slechten. Boven waait een frisse wind en zijn we getuige van de aankomst van enkele wielrenners. Één ervan zit er zo doorheen dat hij de laatste 100 meters niet meer aflegt, maar vlak onder de top omkeert en de tocht naar beneden aanvangt. Leuk, zo'n hobby, denken wij...
Hans en Yvonne komen op weg naar hun overwinterbestemming ons een tijdje gezelschap houden! Samen met hond Gino strijken ze neer bij onze wijnboer.
Op zaterdag volgen we met Huub het Sentier des Terroirs naar Rousset les Vignes, het buurdorp van Saint Pantaléon les Vignes. Halverwege moeten we echter rechtsomkeer maken: de route vormt een te zware belasting voor Jan's enkel. Toch nog een tegenvaller.
Zondag vertrekt Huub weer naar Nederland. Met Hans en Yvonne (en Gino, natuurlijk) begeven we ons tussen druivenstruiken en abrikozenbomen naar Saint Pantaléon. Een kerkje, een mairie, een cafeetje, een schooltje en een postkantoortje waar ook brood wordt verkocht - 's ochtends. Meer dan voldoende faciliteiten, zo denken we. Je kunt er bidden, trouwen, een fles wijn drinken, leren lezen en schrijven, een brood kopen en een brief posten. Wat wil je als Fransman nog meer? O ja, jeu de boules.

>Home>