wijzijnerwegvan
in week 34...

We rijden op maandag naar Eguisheim waar we de slotvoorstelling van Bal´us´trad en Ballade bijwonen. Het is een erg informeel optreden - als we arriveren zit een tweetal leden van de karavaan te jammen bovenop een kar en langzaam maar zeker komen andere muzikanten meespelen. Na een half uurtje wordt besloten om de show op het podium voort te zetten en wordt er wat formeler gemusiceerd, maar het lolgehalte blijft hoog. Opzij van het plein ligt een twintigtal opvouwbare banken die door initiatiefrijke toeschouwers tijdens de uitvoering lukraak worden neergezet. Langs het toneel is de gaarkeuken druk bezig met de bereiding van een soort couscous en na een uurtje verdwijnen alle artiesten beurtelings een kwartiertje om een hapje te eten. Eén van de kunstenaars strooit een liter of wat poederkrijt over het plein, een gelegenheid die de kinderen uit het publiek direct te baat nemen om zichzelf, broertjes en zusjes en andere beschikbare oppervlakten blauw te kleuren. Er volgt een groep verhalenvertellers die onze beperkte kennis van het Frans net niet te boven gaat. De voorstelling wordt niet echt afgesloten maar loopt na een uur of twee langzaam leeg.
Het is deze week alweer zeven jaar geleden dat we met de caravan vertrokken, reden voor een klein feestje. De gemeente besluit ook eens uit te pakken met een gratis openlucht filmsoirée. '9' staat op het programma. Ondanks het feit dat de film in het Frans is nagesynchroniseerd, genieten we op het sfeervolle plein met zicht op de oude kasteelruïnes samen met een honderdvijftig andere kijkers van de belevenissen van de negen poppen. Trois Épis is het zoveelste dorp waar Maria herself verscheen aan een passerende reiziger, ditmaal een smid. Gooi er daarna nog wat wonderen bij en de lokale kapel werd al snel te klein om alle bedevaartgangers op te vangen. Dus werd er in 1968 een grote, nieuwe kerk bijgebouwd, met een fraaie glas-in-lood wand. Het blijft een wonderlijk gebeuren, dat geloof.
Op terugreis van Marokko komen onze Vlaamse vrienden Frank en Pascale ons enkele dagen opzoeken. Het is gelukkig schitterend warm zomerweer, en tijdens enkele lange, luie dagen praten we weer helemaal bij, kokkerellen en eten we samen, en tussen de bedrijven door werken we de halve druivenoogst en een hele watermeloen weg.

>Home>