wijzijnerwegvan
in week 30...

Eguisheim is een knus wijndorpje in de Elzas. Enkele honderden auto's bevolken de parkeerplaats, net genoeg toeristen om het gezellig te maken. Een aangenaam centraal plein met een kasteeltje, een fontein, een heleboel bloemen en een kapel, samen met de nodige restaurants en souvenirwinkels. Een charmant stadje, maar wat deze plek uniek maakt is het feit dat in het kasteeltje in het jaar 1002 (AC, natuurlijk!) Bruno van Eguisheim en Dagsburg werd geboren, de latere paus Leo de Negende. In 1049, het jaar dat hij tot paus werd benoemd (dat kon nog, in die tijd) bezocht de goede man Nederland, waar hij de kerk van Voerendaal inwijdde! Het zou meer dan 9 eeuwen duren eer de volgende paus, JPII himself, gekleed in een pausmobiel, zich in 1985 in ons kikkerlandje liet rondrijden.
We gaan wijnwandelen en begeven ons temidden van de druivenvelden rondom het dorp, waar we kennismaken met de zes aldaar verbouwde druivenrassen. De tocht eindigt bij een boeiend centrum waar men druk doende is de ooievaar te herintroduceren in de omgeving. Nou ja, druk... zo dynamisch is dat nu ook weer niet, een ei uitbroeden.
We rijden spoorslags naar Mulhouse waar we de Cité du Train bezoeken. Tientallen treinstellen in een aantal enorme hallen laten de ontwikkeling van het treinmaterieel zien vanaf de negentiende eeuw tot nu, een fascinerende en indrukwekkende verzameling.
Het weer laat het deze week een beetje afweten; in de stromende regen zien we de buurman gewapend met een spons, een sopje, een mes en een kitspuit het dak van zijn caravan beklimmen in een poging om zijn onderdak lekvrij te maken.
En op vrijdag zit Huub zijn vakantie er helaas alweer op, hij vertrekt. Op naar Nederland.
Wij verwachten om over enkele weken ook die kant op te trekken: de enkel van Jan wil nog steeds niet genezen en aanvullende medische zorg lijkt noodzakelijk.

>Home>