wijzijnerwegvan
in week 25...

Deze week slaan we onze tenten op in Xonrupt Longemer, middenin de Vogezen, aan het groen flonkerende meer van Longemer. De camping ligt ingebed in een valleitje en daardoor blijkt het al ras onmogelijk om met enige betrouwbaarheid het weer voor het komende halve uur te voorzien - onze horizon is te beperkt. Vanuit een stralende blauwe lucht is het hele zichtbare uitspansel binnen vijf minuten bedekt met dreigende, donkere wolken, en, weliswaar veel zeldzamer natuurlijk, vice versa.
Veel parkeerplaatsen in deze regio zijn met een hoogtedwarsbalk uitgerust, om campers te weerhouden van wildkamperen, zo denken we. Met ons busje rijden we vlot onder de 2-meter palen door, maar steeds vaker ligt de lat op 1,90 meter, en dat is voor ons echt te laag.
We wandelen over de boulevard van Gérardmer en verwonderen ons over de hoeveelheid waterfietsen die te huur wordt aangeboden. En voor een meer van één bij anderhalve kilometer lijken ons twee rondvaartboten ietwat overdreven.
We ronden het meer van Longemer, een wandeling van vier kilometer waarbij we maar liefst zeven campings passeren.
En op zondag is er veel te doen, in Gérardmer: een grand braderie, een vide grenier, een surfwedstrijd, een hardloopwedstrijd én het Fête de la Trinité, met een heuse kermèsse! Gezellig slenteren we door de drukke winkelstraten (ze hebben er twee!), maar van de hardloop- en surfwedstrijd kunnen we geen spoor ontdekken; op het hele meer zien wij slechts twee surfers moeizaam op hun plank balanceren. En de kermèsse blijkt te bestaan uit een morsige biertent op een modderig veldje naast een kapelletje... Op de camping ontmoeten we warempel een Polargenoot, een zeldzaam genoegen in niet-Scandinavische landen. We wisselen ervaringen en nieuwtjes uit, waarbij de man bepaald nostalgisch wordt over een voorheen ingeruild model. Zullen wij later ook zo liefdevol mijmeren over onze Polar?

>Home>