wijzijnerwegvan
in week 24...

We reizen naar Nancy, naar de westkant van de Vogezen en daarmee, zo lijkt het, ook de regenzijde. En met deze transfer bereiken we een nieuwe mijlpaal: we hebben nu precies 50.000 kilometer met de caravan afgelegd!
De camping in Nancy blijkt een typische doorgangscamping: elke ochtend stroomt die leeg en ´s middags arriveert weer een nieuwe lading gasten, veelal landgenoten.
De stadsbus brengt ons naar het centrum, waar we slenteren langs fraaie art-nouveau huizen, de Saint Sebastien kerk en natuurlijk het schitterende Place Stanislas. Dit druk door toeristen bezochte plein met de sierlijk bewerkte smeedijzeren hekken met goudkleurige ornamenten van meester-smid Jean Lamour, gecreëerd onder de bezielende leiding van de man wiens standbeeld het midden van het plein siert, Stanislas, de vroegere koning van Polen en latere hertog van Lotharingen, is het warm kloppende hart van Nancy.
We duiken onder de Arc de Triomphe door en passeren het oude Hertogelijke Paleis waar juist een auto de lucht in wordt gehesen door de wegsleepdienst. In het groene park De la Pépinière drinken we in de uitbundig bloeiende rozentuin een kopje koffie en vinden we de kleine diergaarde helaas al gesloten. Er ligt een esthetische speeltuin (we vragen ons af of kinderen daar oog voor hebben), een auditorium en een met originele bouwwerken uitgevoerde midgetgolfbaan. We kuieren terug naar het station en worden onderweg getrakteerd op aardige straatjes, standbeelden (waaronder - geen stad in Frankrijk kan zonder - een gigantisch grote van Jeanne d'Arc) en een levensgroot paard als uithangbord van een antiekwinkeltje. Mooi toch altijd weer, een nieuwe stad ontdekken. Later in de week togen we opnieuw naar de stad, ditmaal voor een bezoek aan het Musée de l'École de Nancy, het art nouveau museum. Wij zijn nogal eens kritisch voor wat betreft lokale kunst, maar de meubel-, schilderij- en glascollectie overtuigt ons dat Nancy samen met Praag één van dé steden voor art nouveau is!
In de middag bezoeken we het Musée des Beaux Arts, gelegen aan het Place Stanislas. De begane grond is volledig ingericht met 19e en 20e eeuwse kunstwerken (oeps, tegenwoordig moeten we ook de 21e eeuw meerekenen!) Vooral het kunstwerk uit 2002 van de Japanse kunstenares Yayoi Kusama met vele lichtjes en spiegels maakt indruk! Maar ook de overige schilderijen en beeldhouwwerken zijn zeer de moeite: Dufy, Rodin, Gris, enkele art nouveau werken, heel mooi! In de kelder schittert een omvangrijke expositie glaswerk van de Daum fabrieken en op de zolder ontmoeten we Allison, een Ierse suppooste die al vijf jaar in Nancy woont, het klaarspeelt om Engels te spreken met een Frans accent en die voor ons boeiende verhalen weet op te dissen over de haar toevertrouwde kunstwerken en hun scheppers! Zulke suppoosten wil je vaker tegenkomen!

>Home>