wijzijnerwegvan
in week 03...

De Vrijenbergerspreng in Loenen is een kunstmatig beekje aangelegd rond 1825 als één van de voedingsbronnen van het in opdracht van Willem I gegraven Apeldoorns Kanaal. Nooit van gehoord? Om het hoogteverschil op te vangen werd in de beek de Loenense waterval gebouwd. Er gaan nog geen bellen rinkelen? Welaan, het water valt in vier trappen 15 meter naar beneden en daarmee spreken we over de hoogste waterval van Nederland!! Niettegenstaande het feit dat een gemiddeld zwembad wel een waterglijbaan heeft die makkelijk de 25 meter haalt zijn wij onder de indruk! Weer een record vastgelegd!
In Beekbergen wordt voor de tweede keer sinds wij arriveerden de Dorpstraat opgebroken. Felgele, rode, blauwe en groene leidingen ondergaan voor ons onbegrijpelijke handelingen als riool- gas-, water-, stroom- en tv-leidingen en -putten worden vervangen, uitgebreid, gemoderniseerd dan wel gesloopt. Wonderlijk te bedenken dat al die kleurige buizen straks een meter onder de grond liggen en enkel nog bewonderd kunnen worden door een verdwaalde mol. Werklui zijn nergens te bespeuren. Of dat nu ligt aan het feit dat het inmiddels tegen vijven loopt of omdat de regen nu al drie dagen aaneengesloten van de putten, groeven en greppels een modderboel maakt, weten we niet.
Temidden van de Veluwe, rijst een betonnen kathedraalachtig bouwwerk omhoog tussen de bossen en heidevelden. Julius Luthmann ontwierp in 1918 dit 'Gebouw A' in art-decostijl, en in 1923 werd het hierin gehuisveste radiografisch zendstation in gebruik genomen om contact te onderhouden met Nederlands-Indië. Momenteel is Radio Kootwijk eigendom van Staatsbosbeheer en wordt het gebruikt voor culturele evenementen. Samen met enkele tientallen landgenoten gebruiken we de zondagmiddag om even bijna 100 jaar terug in de tijd te reizen.
Voor ruim dertig gulden kon je minimaal drie minuten met onze toen-nog-niet-ex kolonie bellen; een heel kapitaal, in die tijd!. Hallo Bandoeng, hier Den Haag.

>Home>